Dessa kosttillskott

 
Jag har använt mig av kosttillskott i samband med min styrketräning i ca tre års tid. Mitt sätt att vara så säker som möjligt på vad jag stoppar i mig, är att 1: Köpa så kallade "rena" produkter. Inga konstiga "blandningar", "formulas" osv. Är det vassleprotein jag ska ha, så köper jag ett 100% rent vasslepulver. Inga konstigheter. 2: Jag köper alltid svensktillverkade kosttillskott. De har en hel del mer krav att uppfylla än till exempel tillskott från USA. 3: Jag överkonsumerar inte tillskott. INGENTING kan ersätta värdet av din vanliga kost, proteinet från kött, kolhydraterna från potatis, osv.. När jag använder tillskott är det för att vara säker på att min återhämtning blir den bästa, att jag får i mig tillräckligt med protein, att det är lättillgängligt är bra när man inte har tid jämt..

Hade jag inte tränat så hårt och mycket som jag gör så hade jag INTE använt kosttillskott. Jag ser ingen anledning för en helt vanlig medelmotionerande svensson att äta kosttillskott.
Men studier har visat att hårt styrketränande människor kan behöva upp till dubbelt så mycket protein än en "vanlig" människa. Det kan vara svårt att få i sig genom bara maten, om man inte vill överskrida sin kcalbudget. Därför är det så vanligt med proteinpulver för hårt styrketränande. Det är inget speciellt med proteinet, det är inte något "amazing muscle building powder", det är SAMMA protein som finns i mjölk. Men mer koncentrerat och mindre kcal. Och framförallt, enkelt och lättillgängligt. Och inga studier har påvisat några dåliga effekter av proteinpulver.

Är din kost bristfällig, börja då inte med att ta kosttillskott! Få hjälp med maten först! Ingenting kan ersätta värdet av den vanliga mat vi äter. Man måste börja i rätt ände. Det heter just kosttillskott för att det är ett TILLSKOTT, utöver maten. Det ska inte ersätta någonting.
Och det är så mycket tillskott som vi absolut inte behöver ta egentligen, som kostar oss så mycket pengar. Ta c-vitamin till exempel. En paprika täcker gott och väl hela dagsbehovet av c-vitamin. Och det är nog ändå fruktansvärt vanligt med c-vitamin tillskott hemma hos många familjer.

Jag sätter ett litet kommatecken här, nästa inlägg tänkte jag visa vad det är jag tar för kosttillskott i samband med min träning, och varför.












Visa fler inlägg